Δράσεις

Δράσεις Β’ τάξης

« Η τάξη μας ενώνει, η φιλία μας δυναμώνει»

Τα δευτεράκια μας μεγαλώνουν και συνεχίζουν να εργάζονται όμορφα και να μαθαίνουν παίζοντας.Θέλοντας να ενισχύσουμε την βελτίωση των κοινωνικών σχέσεών τους, την αρμονική τους συνύπαρξη και τη μεταξύ τους συνεργασία προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν δράσεις.

Εκδρομή Λαδιά Με αφορμή την Ημέρα αθλητισμού πραγματοποιήθηκε εκδρομή της  Α και  Β τάξης του Σχολείου μας στην Κρύα. Εκεί οι μαθητές της Β τάξης κουβαλώντας μικρές εμπειρίες παραδοσιακών ομαδικών παιχνιδιών από γονείς και παππούδες προχώρησαν στην υλοποίηση κάποιων παιχνιδιών ακολουθώντας τους κανόνες τους.Με ευγένεια και σεβασμό οι μαθητές και οι μαθήτριες συνεργάστηκαν και χάρηκαν την εκδρομή τους.

εικόνα 2

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης«Το πιο γλυκό ψωμί»

Οι μαθητές της Β τάξης του Σχολείου μας παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση «Το πιο γλυκό ψωμί».Οι μαθητές απόλαυσαν την επίσκεψη στο θέατρο.Στάθηκαν ευγενικά στην αίθουσα που φιλοξενήθηκαν και με μεγάλη προσοχή παρακολούθησαν το θεατρικό τους έργο.Κατανόησαν την υπόθεση και σχολίασαν έπειτα τα μηνύματα που τους πέρασε το έργο.

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο

Στα μέσα του μήνα Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του «Κώστα Φρόντζου» που βρίσκεται στη Μιχαήλ Αγγέλου 42 στο κέντρο της πόλης μας από τη Β’ τάξη του σχολείου μας. Την αφορμή γι αυτήν την επίσκεψη την πήραμε αφού δουλέψαμε και τελειώσαμε μια ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας με τίτλο «Mες στο Μουσείο». Δημιουργήθηκε λοιπόν το ενδιαφέρον στους μαθητές μας να δουν από κοντά  ό,τι ειπώθηκε στο μάθημα μες στην τάξη και να έρθουν σε επαφή τόσο με τον χώρο ενός μουσείου σαν κτίριο , όσο και με τα αντικείμενα που εκτίθενται στο εσωτερικό του. Εκείνη την περίοδο στο μουσείο φιλοξενούνταν η έκθεση με τίτλο «Οδός Αβέρωφ,Κόσμημα ,Γιάννινα». Ήταν μια σπουδαία συλλογή που είχε συλλέξει η κυρία Κατερίνα Λιάμπη, νυν πρόεδρος της Ε.Η.Μ. Τοποθετημένα λοιπόν πάνω σε προσθήκες γυναικεία και αντρικά κοσμήματα, αργυρά,μπρούτζινα,μαλαμοκαπνισμένα, όλα μαζί να υπηρετούν την παραδοσιακή ενδυματολογία  της πόλης των Ιωαννίνων. Έτσι λοιπόν ξεναγηθήκαμε και θαυμάσαμε κοσμήματα κεφαλής, χεριών, μέσης και επιστήθια βαριά περιλαίμια, σκουλαρίκια, κουμπιά, καρφίτσες, κιουστέκια, ωρολόγια, σταυρούς, φυλαχτά, μεταλλικές ζώνες, πόρπες, βραχιόλια, δαχτυλίδια και τόσα ακόμη που έκαναν τους μαθητές να « αναπνεύσουν» τη δροσιά του ασημιού και του χρυσού. Οι μαθητές αφού κατέγραψαν στο νου τους όλες αυτές τις εικόνες και παραστάσεις, ανέβηκαν στο δεύτερο επίπεδο του μουσείου όπου ξεναγήθηκαν σε μία μόνιμη έκθεση γυναικείων και αντρικών παραδοσιακών στολών από την περιοχή της Ηπείρου.

Έγινε λοιπόν η αντιστοίχιση στη σκέψη τους ότι η κάθε παραδοσιακή στολή χρειάζεται το ανάλογο κόσμημα να την κοσμεί για να είναι όλα αρμονικά δεμένα μαζί.

Στόχος της επίσκεψης ήταν να εξοικειωθούν οι μαθητές με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του τόπου μας και να προσεγγίσουν με όλες τους τις αισθήσεις τα επιλεγμένα αντικείμενα, εντοπίζοντας μάλιστα ομοιότητες και διαφορές με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παρουσίαση ήταν συμμετοχική και παιδοκεντρική και έτσι, ενθουσιασμένα τα παιδιά, υποσχέθηκαν να κάνουν τέτοιου είδους επισκέψεις και σε άλλα μουσεία της πόλης μας.

Με την επιστροφή μας στο σχολείο, την επόμενη ημέρα, ζωγράφισαν σε ομάδες και φτιάξανε με πηλό όλα αυτά τα κοσμήματα που είδαν στο μουσείο .Μπράβο σας παιδιά!

εικόνα 3
εικόνα 4

Καλωσορίζουμε την άνοιξη!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β τάξης μαζί με τα πρωτάκια ανέλαβαν να «φέρουν» την άνοιξη στο σχολείο ομορφαίνοντας τον εσωτερικό του χώρο. Ένα δημιούργημα συνεργασίας της Α και Β τάξης του σχολείου!

εικόνα 5

Παγκόσμια ημέρα ποίησης

Με αφορμή την ημέρα που είναι αφιερωμένη στην  ποίηση, στις 21 Μαρτίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β τάξης αφού διάβασαν ποιήματα, συζήτησαν για την ποίηση και πως γράφεται ένα ποίημα, μπήκαν στη θέση του ποιητή δημιουργώντας οι ίδιοι το δικό τους ποίημα που στολίζει το σχολείο μας στην είσοδό του.

εικόνα 6

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη:

«Σιγά σιγά ,μια συγγνώμη τη φορά»

Στα μέσα Απριλίου πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή παρουσίαση του εκπαιδευτικού  προγράμματος από τη Ζωσιμαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Αφού ενημερώθηκαν τα παιδιά για την ιστορία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Πόσα συγγνώμη ακόμα περιστέρι», των Wendy Meddour και Carmen Saldana.  Με την ολοκλήρωση της ιστορίας οι μαθητές συζήτησαν και έπαιξαν διάφορα παιχνίδια όπου αναρωτήθηκαν και στο τέλος αντιλήφθηκαν  την αξία της φιλίας  αλλά και τη σημασία της αυτοεκτίμησης.

εικόνα 7